Tänä keväänä moni koiranomistaja on joutunut viemään koiransa kiireellä eläinlääkärin hoidettavaksi ja kantamaan ylimääräistä suurta huolta parhaasta ystävästään. Osa on selvinnyt säikähdyksellä, mutta valitettavasti osa on joutunut jättämään parhaalle ystävälle jäähyväiset aivan liian aikaisin.
Koirien myrkytystapaukset ja myrkytysyritykset eivät ole uusi ilmiö, mutta tapaukset ovat erityisesti tänä keväänä huolestuttavasti lisääntyneet. Ymmärrettävästi asia on aiheuttanut paljon keskustelua ja huolta. Myrkkysyöttejä on löydetty niin lenkkipolkujen varsilta, koirapuistoista kuin koiranomistajien omilta pihoiltakin. Järkyttävää on, että myrkkyä sisältäviä syöttejä on laitettu jopa postiluukkujen kautta sisään asuntoihin silloin, kun lemmikki on ollut yksin kotona.
Poliisi on myrkytysyritysten kanssa lähes voimaton ja on todennut, että myrkytysyrityksiä ei voida tutkia eläinsuojelurikoksina, sillä eläinsuojelurikoksen minkään muodon yritystä ei vielä ole laissamme säädetty rangaistavaksi. Tekoja voidaan tällä hetkellä tutkia korkeintaan törkeänä vahingontekona. Tällöinkin eläimiin kohdistunut teko tutkitaan esineeseen kohdistuneen rikoksen yrityksenä eikä eläimeen kohdistuvan rikoksen yrityksenä. Tämä lain epäkohta on pikaisesti korjattava.
Rikoslaissa rangaistavaksi on säädetty eläinsuojelurikos, törkeä eläinsuojelurikos ja lievä eläinsuojelurikos. Näissä kaikissa säädetään rangaistavaksi teko, jolla henkilö tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta pahoinpitelemällä, liiallisesti rasittamalla, jättämällä tarpeellista hoitoa tai ravintoa vaille, tai muuten pykälässä määriteltyjen säädösten vastaisesti kohtelee eläintä julmasti tai tarpeetonta kipua tai tuskaa aiheuttaen. Tällaiseen tekoon syyllistynyt on tuomittava eläinsuojelurikoksesta. Teosta on säädetty rangaistavaksi myös törkeä sekä lievä tekomuoto.
Rikosnimikkeissä ei ole säädetty erikseen teon yritystä rangaistavaksi. Nykylainsäädännön mukaan rikosvastuu siis alkaa vasta, kun eläintä on jo vahingoitettu. Myös vahingoittamisen yrityksen tulisi olla rikollista.
On mahdotonta ymmärtää sellaista sairasta mieltä, joka haluaa vahingoittaa viatonta eläintä. Vahingoittamisen yritys myrkkysyöttien avulla ei varmasti ole mikään yhtäkkinen päähänpisto. Lasinsiruja, nastoja, tai esimerkiksi rotanmyrkkyä sisältävien syöttien valmistaminen vaatii jonkin verran aina vaivaa ja niiden maastoon, koirapuistoihin, tai ihmisten pihoihin vieminen taas vaatii aikaa. Tällaiset teot ovatkin usein suunniteltuja ja joissakin tapauksissa yksi ja sama ihminen voi aiheuttaa asuinalueella huolta ja pelkoa pidemmän aikaa, jos tekijää ei saada heti kiinni.
Koirien myrkyttäjät on saatava nykyistä paremmin kiinni ja mikä tärkeintä, heidät tulee saada aina vastuuseen teoistaan. Jo ryhtyminen toimintaan eläimen vahingoittamistarkoituksessa, on niin moitittava teko, että se on säädettävä rikokseksi mahdollisimman pian. Rikoksen yrityksen kriminalisointi varmasti myös toimisi ennaltaehkäisevästi ja vähentäisi tekoja ja niiden yrityksiä.
Koirien ja muiden eläinten myrkyttämisten ja myrkytysyritysten tuomittavuutta lisää se, että luontoon jätettyjen myrkytettyjen ruoka-aineiden uhreiksi voivat päätyä eläinten lisäksi myös pienet lapset.
Olemme jättänneet kansanedustaja Saara-Sofia Sirénin kanssa eduskunnassa lakialoitteen rikoslain muuttamisesta siten, että eläinsuojelurikoksen yritys tulisi kriminalisoida.