Elämme hektisessä maailmassa, jossa tieto siirtyy napin painalluksella paikasta toiseen. Sisällöstä riippuen seuraus voi olla tietoa lisäävää tai harmia aiheuttavaa. Tieto on valtaa – ja kuten kaikkeen valtaan, myös tiedonkäsittelyyn sekä sen levittämiseen liittyy vastuu. On tärkeää, että osaamme ohjeistaa lapsiamme toimimaan oikein ja vastuullisesti tiedon äärellä. Yksi napinpainallus ei saa pilata koko loppuelämää.
Pelastakaa Lapset ry selvitti uusimmassa tutkimuksessaan 12-17-vuotiaiden lasten kokemaa seksuaalista häirintää ja siihen liittyvää kiusaamista internetissä. Tulokset olivat tylyä luettavaa. Suomen lainsäädäntö, toisen ihmisen koskemattomuus ja ihmisyyden käytöstavat eivät selvästikään ole kaikilla tiedossa. Tai sitten niistä ei piitata. Jo 10-vuotiailta pyydetään alastonkuvia netissä.
Muiden nuorten taholta seksuaalista häirintää kohtasi tytöistä yli 10 prosenttia ja pojista alle 5 prosenttia. Alastonkuvien tai -videoiden pyytäminen seurustelukumppanilta katsottiin melko hyväksyttäväksi; sen hyväksyi pojista noin 30 prosenttia ja tytöistä 20 prosenttia. Lukioikäisten mielestä seksuaalisten kuvien lähettäminen oli paljon hyväksyttävämpää; tytöistä sen hyväksyi lähes puolet ja pojista lähes 60 prosenttia. Sen hetken seurustelusuhde saattaa kuitenkin olla pian ex-suhde, eikä kunnioitusta entistä kumppania kohtaan enää tunnetakaan. Alastonkuvia tai – videoita voidaan käyttää julmasti koston välineenä tai jopa kiristykseen. Kukaan tuskin haluaa joutua tilanteeseen, jossa omat intiimit kuvat leviävät rajoittamattomasti kenen tahansa nettiä käyttävän verkkokalvoille.
Seksuaalinen häirintä on toiseen ihmiseen kohdistuvaa seksuaalisen itsetunnon loukkaamista. Se on aina väärin ja tuomittavaa. Seksuaalinen häirintä on ollut rangaistava teko vasta vuodesta 2014 lähtien. Asenneilmapiirimme on oltava sellainen, että kaikkiin häirintätilanteisiin puututaan ja seksuaalinen häirintä tuomitaan. Vastuu siitä on meillä kaikilla. Seksuaalirikoslainsäädäntömme tulee suojella lasta ja nuorta paremmin. Laista on löydyttävä keinovalikoima puuttua lapseen kohdistuvaan seksuaaliväkivaltaan ja seksuaaliseen häirintään.
Nuoren keho ja mieli ovat kasvaessaan hyvin herkässä ja haavoittuvassa tilassa. Aikuisina meidän tehtävämme on mahdollistaa lapselle kasvurauha. Kenenkään ei pidä jäädä yksin hautomaan asiaa, vaan häirinnästä on aina kerrottava. Ainoastaan asian näkyväksi tekemisellä häirintään pystytään puuttumaan.