Viime aikoina on puhuttu paljon turhien sääntöjen purkamisesta ja yrittäjyyden esteiden karsimisesta. Yksi keskeinen toimenpiteitä vaativa asia on äitiydestä koituvat kustannukset. Asiasta on puhuttu jo vuosia, mutta mitään konkreettista ei kuitenkaan ole saatu aikaan.
Lähtökohdan on oltava se, etteivät perhe-elämä ja työ ole toisiaan poissulkevia asioita. Lapsen hankkimiseen pitää olla kaikilla yhtäläinen mahdollisuus – työstä riippumatta. Näin ei kuitenkaan tällä hetkellä ole. Vanhemmuuden kustannukset ovat iso rasite naisia työllistäville aloille. Naisyrittäjien Keskusliiton mukaan yksi vauva maksaa äidin työnantajalle vähintään 12 000 euroa. Tämä vaikuttaa muun muassa siihen, että työpaikkahaastattelussa tasavahva ”äitiysikäinen” naisehdokas häviää usein kilpailevalle miesehdokkaalle.
Yhteiskunnan kyvyttömyys ymmärtää naisyrittäjän arkea näkyy myös yrittäjätilastoissa; puolet kansalaisista on naisia, mutta yrittäjinä heitä toimii vain kolmannes. Yrittäjyys ei houkuttele varsinkaan niitä nuoria naisia, jotka haluaisivat laajentaa yritystoimintaansa tai miettivät omaa perheenlisäystä.
Ruotsissa asia on jo aikoja sitten ratkaistu ja vanhemmuudesta aiheutuneet kulut maksetaan siellä verovaroista. Eli äitiydestä tulevat kulut maksetaan samalla tavalla kuin rahoitamme päivähoidon, koulutuksen ja tieverkoston. Vanhemmuuden kustannukset jaetaan Ruotsissa osana sairausvakuutusmaksua siten, että kaikki tuloveroa maksavat kuittaavat vanhempainkuluja noin 2 prosenttiyksikköä muiden sosiaalimaksujen mukana. Ruotsin mallin lisäksi on myös ehdotettu kertakorvauksen maksamista äidin työnantajalle, mikä rahoitettaisiin työnantajien maksamista sairausvakuutusmaksuista. Myös vanhempainvakuutusta on ehdotettu, missä valtion maksaman vanhempainetuisuuksien perusosan ylittävä osa kerättäisiin kaikilta työntekijöiltä ja työnantajilta.
Äitiydestä aiheutuvien kulujen tasaaminen mahdollistaa sen, että pienet yritykset pystyvät paremmin luomaan uusia työpaikkoja, nuoret naiset työllistyvät helpommin ja naiset ryhtyvät useammin yrittäjiksi. Korkean nuorisotyöttömyyden aikana tämänkaltaiset toimet ovat välttämättömiä.
Seuraavan hallituksen on välttämätöntä edetä tässä asiassa ja ryhtyä toimiin yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa työelämän tasa-arvon toteuttamiseksi.